1. edzés – edzésszint

1. edzés – edzésszint

Edzés célja: tapasztalatszerzés az erő alkalmazásának változtatása azonos csapásszám mellett. Segít megérteni, hogy az erőkifejtés hogyan befolyásolja a teljesítményt.

Intervall edzés:

szakasz

terhelési idő

intenzitás

csapásszám

pihenőidő

1

2:00 (perc)

*

28

0:20 (mp)

2

2:00 (perc)

**

28

0:20 (mp)

3

2:00 (perc)

***

28

0:20 (mp)

4

2:00 (perc)

****

28

0:20 (mp)

5

2:00 (perc)

*

28

0:20 (mp)

6

2:00 (perc)

**

28

0:20 (mp)

7

2:00 (perc)

***

28

0:20 (mp)

8

2:00 (perc)

****

28

0:20 (mp)

9

2:00 (perc)

*

28

0:20 (mp)

10

2:00 (perc)

****

28

0:20 (mp)

 

Bemelegítés: kb. 5 perc

  • Foglalja magában az ismertetőt és a lazítást.

Edzés beállítások: kb. 1 perc

  • gép beállítás: 3-as ellenállási szint
  • kijelző beállítás: a terhelési időt állítsuk 2 percre, a pihenőidőt 20 másodpercre, a kijelzőt állítsuk a /500-as részidő kijelzésére

Terhelés: kb. 25 perc

  • edzés közben: a pihenő szakaszban az előző terhelés adata van kijelezve, ajánlott a /500-as részidőn hagyni a kijelzőt, hogy jobban nyomon követhessük a teljesítményváltozást.

Levezetés: kb. 5 perc

  • könnyű evezéssel és nyújtással vezessünk le.

Eredmények leírása: kb. 1 perc

  • a Memory/Recall gombokkal visszanézhetjük és leírhatjuk az eredményünket a fejlődés nyomon követhetősége végett

 

Edzés előtt 

Az evezős ergométer egy változtatható ellenállású gép, tovább pontosítva izokinetikus edzés végezhető rajta. Az alkalmazott erő nagysága befolyásolja az ellenállás nagyságát. Azaz több erő esetén nagyobb lesz az ellenállás és ugyanez fordítva is igaz.

Közben 

A terhelés szintje a kijelzőn követhető nyomon. Figyeljük a kijelző közepén levő számot, hogy hogyan változik minden egyes csapás végén. Ez a szám mutatja a terhelést minden befejezett csapás után. Ez a szám, amennyiben már sokat használja valaki, akár ugyanaz marad csapásról csapásra, ez az egyenletes erőalkalmazás fejlődése.

A kijelző a teljesítményt 3 különböző egységben mutatja: sebesség – 500 méteres részidőként, wattban és kalória/órában. A sebességet használja a legtöbb evezős a mérésre. Az 500 méteres részidő az evezősöknek ugyanolyan jelzőszám, mint a futóknak az 1 mérföldes idő. A evezős ergométeren a sebesség 500 méteres részidő eredménye szoros kapcsolatban van az erőkifejtéssel, amellyel a lendkereket gyorsítjuk. Szintén nézhetjük wattban is teljesítményünket. A 100 wattos evezés a 100 wattos izzó energiaellátásának felel meg. Minél keményebben evezünk, annál több wattot teljesítünk, és annál kevesebb idő kell az 500 méter megtételéhez. Erőkifejtés esetén a szervezet kalóriát éget el. A monitor képes kiszámítani megközelítőleg a kalóriafogyasztást a kifejtett erő nagysága alapján. A kalóriafogyasztás nem veszi figyelembe az egyéni paramétereket, például: súly, magasság, anyagcsere gyorsasága).

A csoportban evezés lényege az összhang – azaz mindenki egyszerre kezdi és fejezi be a csapást. Az egész edzésen ugyanazzal a csapásszámmal ajánlott evezni. Fontos, hogy az edző tartsa a csapásszámot – és ezt kövesse a csoport is – még a legkeményebb erőkifejtés esetén is.

Amennyiben valakinek a terhelés túl erős, csak az erőkifejtés nagyságán kell csökkentenie. Ezen edzés célja az erőkifejtés különböző mértékének megtapasztalása. Ha a terhelés túl könnyű, akkor növelni kell az erőt és megcélozni az 5000 méter sebességtartományát, ami még 10 másodperccel gyorsabb.

Figyelmeztetés: mivel mindenkinek még rengeteg ideje lesz arra, hogy megtapasztalja, milyen gyorsan tud evezni, ezért nem az első edzésen kell azt letesztelni!

Utána 

Ezen edzés után érezhető a különbség a különböző erőkifejtések között és látható, hogy a terhelés szintje hogyan változik a kifejtett erő függvényében. A különböző típusú edzések során a monitoron kijelzett terhelés nagysága útmutatást ad az edzés hosszához és intenzitásához. Például: a terhelés nagysága egy 30 perces folyamatos (aerob tartományban történő) evezésnél alacsonyabb lesz, mint ha 2 perces intervall edzést végeznénk pihenővel. Egy tapasztalt ergométeres evezős tudja a neki egy adott terhelésre leginkább megfelelő 500 méteres részidőket, és nyomon tudja követni ezáltal a teljesítménye fejlődését.

 

Megszakítás