6. edzés – előre beállított táv teljesítése

6. edzés – előre beállított táv teljesítése

Edzés célja: ez az edzés a táv teljesítését helyezi előtérbe az idő leküzdésével szemben. Az időedzés sokkal hasznosabb csoportos edzés esetén, mivel mindenki egyidőben végez a terheléssel, függetlenül az edzettségi szinttől, kortól, stb. A távedzésnél az erősebb, jobb kondícióban levők kevesebb idő alatt teljesítik a kitűzött távot.

 

intervall edzés
szakasz teljesítendő táv ellenállás szintje intenzitás csapásszám pihenő idő
1 2000 m 3 ** 26 2:00 – 5:00 (perc)
2 2000 m 3 *** 26

 

  1. bemelegítés: 5 perc
  • magában foglalja az evezős mozgás részletezését és a gépen való nyújtásokat
  1. edzés beállítás: 1 perc
  • gép: állítsuk az ellenállás szintjét 3-asra
  • kijelző: állítsuk be a váltógombbal a /500-as részidőre, valamint a terhelést 2000 méterre
  1. terhelés: 20 perc
  • edzés közben: figyeljük a kijelző közepén az 500-as részidőt, kezdjük egy viszonylag könnyű intenzitással, és próbáljuk a 2000 méteres táv hosszúságát megérezni, a második az igazi „időmérő edzés”
  1. levezetés: 5 perc
  • könnyű evezés és nyújtás
  1. eredmények leírása: kb. 1 perc
  • a Memory/Recall gombokkal visszanézhetjük és leírhatjuk az eredményünket a fejlődés nyomon követhetősége végett

 

Előtte 

Próbáljunk olyan részidőt találni, amelyikkel a távteljesítés befejezéséig tudunk tartani. Mindenki különböző idő alatt fogja befejezni a 2000 métert, 6 perctől (vagy alatta olimpiai reménység) akár 12 percig is eltarthat.

 

Közben 

Az 1000 méternél próbáljuk megjegyezni a részidőnket. A végén össze tudjuk hasonlítani a változást a második 1000 méterrel, vagyis csökkent (gyorsultunk) vagy nőtt (lassultunk). Ha a második 1000 méteren nő az átlagidő, akkor valószínűleg túl erős volt kezdés. Kérdezzük meg, ki érzi úgy, hogy erősebben kezdett a kelleténél, és bátorítsuk, hogy nyugodtan csinálja könnyebben, illetve növelje az intenzitást, aki könnyűnek érzi a terhelést.

 

Utána

Ajánljuk mindenkinek, hogy a terhelés után írja le az adatokat, nehogy valamilyen oknál fogva kitörlődjön az adat a kijelző memóriájából. Mindig az utolsó 20 adatot tudja tárolni, amíg új terhelést nem állítunk be rajta.

Megjegyzés: mikor a monitor kikapcsolt állapotban van és a nyél meghúzásával kapcsolódik be, akkor az előző adat elveszik, hiszen új terhelés kezdetének érzékeli a kijelző – ez pedig törli a memória tartalmát.

Megszakítás